Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

19 Eylül 2023 Salı

KIRK HADİS 26

 Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Bir kul bir şeyi sırf Allah için terk ederse, Allâhü Teâlâ ona dîni ve dünyâsı hususunda ondan daha hayırlısını muhakkak ihsan buyurur." (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ bu ümmeti aslâ dalâlet üzerine birleştirmez. Allâhü Teâlâ’nın ihsânı, kudreti cemâatledir. Binâenaleyh (topluluktan) ayrılan ateşe düşer.” (Hâkim, el-Müstedrek)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Şa’ban ayının on beşinci (Berât) gecesi olduğu zaman, gecesini ibâdetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Hiçbir kimse kendi elinin emeğiyle kazanarak yediğinden daha hayırlı bir lokma yememiştir. Dâvud (Aleyhisselâm) da ancak kendi eliyle kazandığından yerdi.” (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Yeryüzündeki suların en hayırlısı Zemzem suyudur.

Onda hem doyuracak gıda, hem de hastalıklara şifâ vardır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Güçlü bir mü’min zayıf olandan daha hayırlı ve Allâhü Teâlâ'ya daha sevimlidir.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Muhakkak kula kıyâmet günü nimetlerden sorulacak ilk sual: 'Biz senin bedenine sıhhat vermedik mi ve seni soğuk suya kandırmadık mı? denilmesidir.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücut gibidir. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluk ve ateşe dûçâr olur.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Muhakkak kul kıyâmet günü malının fazlasından (nereden kazanıp nereye harcadığından) suâl olunduğu gibi ilminin fazlasından da (niçin öğrenip ne amel ettiği ve kime öğrettiğinden) elbette suâl olunacaktır.” (Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir kimsenin, Allah yolundaki bir safta sabır ve sebat göstermesi, Allah indinde altmış sene ibâdetinden daha faziletlidir.” (Hâkim, el-Müstedrek)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ben sizden birinize anne babasından, evlâdından ve insanların tamamından daha sevgili olmadıkça; o kimse (kâmil manada) îmân etmiş olmaz.” (Müttefekun aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Devânın en hayırlısı Kur’ân-ı Kerîm’dir.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim Allah yolunda cihad eder de cihâdında bir deve yuları (azıcık bir ganimet) elde etmeye niyet ederse, ancak niyet ettiği şeye kavuşur.” (Sünen-i Nesâî)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Size bereket ayı olan Ramazan ayı geldi. Bu ayda Allah sizi (hayırlarla) kuşatıp rahmetini indirir, hatâlan (günahlan) siler, bu ayda yapılan duâları kabul eder. Allâhü Teâlâ bu ayda sizin hayırda yanşmanıza bakar ve meleklerine sizinle iftihâr eder...” (et-Tergîb ve’t-Terhîb)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Malının zekâtım edâ ettiğin zaman muhakkak o malın şerrini kendinden def etmiş, gidermiş olursun.” (Hâkim, el-Müstedrek)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanlann elindekine heves etmekten, tamahkâr olmaktan sakınınız. Muhakkak o peşin fakirliktir. Özür dilemenizi îcâb ettirecek şeylerden de sakınınız.” (Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ Ramazan orucunu size farz kıldı.

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza i’tibar etmez. Ancak sizin kalplerinize ve amellerinize i’tibar eder.” (Sahîh-i Müslim)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir evde Kur’ân-ı Kerîm okunduğu zaman oraya melekler gelir, şeytanlar oradan uzaklaşır. Orası ev halkına geniş olur, hayn çok, şerri az olur.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Hangi mü’min, aç bir mü’minin açlığını giderirse Allâhü Teâlâ da kıyâmet günü cennet meyveleriyle onu doyurur.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular “Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız." (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim bir oruçluya iftar ettirirse, onun ecrinin bir misli de kendisine verilir. Oruçlunun sevâbından da hiçbir şey eksilmez." (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, önceki ümmetlere vermediği Kadir Gecesi’ni, ümmetime ihsân etti.” (Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular "(Kızım) Fâtıma cennet kadınlarının efendisidir.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’ya iştiyaklı olan (onun cemâlini arzu eden) Kelâmullâh’ı (Kur’ân-ı Kerîm’i) dinlesin. Muhakkak ki Kur’ân(-ı Kerîm) misk torbası gibidir; onu ne zaman açarsa güzel kokusu yayılır.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûluilah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim Allâhü Teâlâ'nın kitabından (Kur’ân-ı Kerîm’den) bir âyet dinlerse onun için kat kat sevab yazılır. Kim de bir âyet okursa kıyâmet günü onun için nûr olur.” (Müsned-i Ahmed)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Her ölen insanın ameli mühürlenir, kapatılır. Ancak Allah yolunda nöbet tutanlar müstesna. Muhakkak onun için ameli(nin sevabı) kıyâmet gününe kadar artırılarak devam ettirilir ve kabir fitnesinden de emin kılınır.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Her ölen insanın ameli mühürlenir, kapatılır. Ancak Allah yolunda nöbet tutanlar müstesna. Muhakkak onun için ameli(nin sevabı) kıyâmet gününe kadar artırılarak devam ettirilir ve kabir fitnesinden de emin kılınır.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Bir mü’minin müslüman kardeşine sevgi ve şevk ile bakması onun için şu mescidimde (Mescid-i Nebevî’de) bir sene itikâf yapmaktan daha hayırlıdır.” (Kenzü’l-Ummâl)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Bütün insanlar tarak dişleri gibi müsâvîdirler. Birbirlerine karşı ancak ibâdet ile faziletli olurlar. Kendisi hakkında senin muvâfık gördüğün bir nimet ve meziyeti, senin hakkında muvâfık görmeyen kimse ile arkadaş olma.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir kul bir jünah işler ve ardından hemen pişman olursa o kul günâhına istiğfar etmeden önce Allâhü Teâlâ onun için mağfiret yazar.” (Kenzü’l-Ummâl)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi e sellem) buyurdular: “İsrâf etmeden ve [birlenmeden yeyiniz, içiniz, giyininiz ve sadaka veriniz.” (Sahîh-i Buhârî)

Hazret-i Âişe (radıyallâhü anhâ) uyurmuştur ki: “Hadîce’ye gıbta ettiğim kadar hiçbir kadına gıbta etmedim. Zira Rabb’i, Resûlüne Hz. Hadîce’yi mnette bir köşk ile müjdelemesini emir buyurdu." (Sahih-i Buhârî)

’eygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim Allâhü Teâlâ’yı zikreder ve Allah korkusundan gözlerinden akan yaş, yere düşerse ayâmet gününde Allâhü Teâlâ ona azab etmez.” (Hâkim, el-Müstedrek)


Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Yanm hurma (sadaka) ile de olsa cehennemden korununuz. Bunu bulamayan tatlı sözle olsun kendisini korusun." (Müttefekun aleyh)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: "Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan onlara kalan sâdece açlıktır. Nice (gece ibâdet için) kalkanlar vardır ki, onların bundan hisseleri ancak uykusuzluktur.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kostantıniyye (İstanbul) elbette fethedilecektir. Onu fetheden emir (kumandan) ne güzel emir; o asker ne güzel askerdir!” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Ben de gecelerinde teravihi sünnet kıldım. Kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek bu ayın orucunu tutar, geceleri kâim olursa (teravih namazı ve şâir nafile namaz kılarsa), annesinin onu dünyaya getirdiği gün gibi günahlarından kurtulur..” (Sünen-i Nesâî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sadakanın en faziletli olanı Ramazan ayında verilendir.” (Feyzu’l-Kadîr)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim Allah yolunda bir infakta bulunursa (zekât veya sadaka verirse) o kimseye yedi yüz kat sevap yazılır.” (Sünen-i Tirmizî)

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ (Şa’bân ayının on beşinci -Berât- gecesi) akşam olunca dünya semasına (rahmetiyle) tecelli eder ve sabah namazı vakti oluncaya kadar 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim, benden nzık isteyen yok mu, onu nzıklandırayım, belâya uğramış yok mu, ona âfiyet vereyim. Şöyle olan yok mu?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder